Aanschaf van een groepje spookjes

Er zullen niet zo heel vaak campbelli's ter beschikking komen hier, maar uiteraard worden er verschillende nestjes op een jaar geboren, die echter niet zomaar naar iedereen mogen verhuizen. Het zijn mijn huisdiertjes, die met veel zorg omringd worden en waar ik contact mee wil houden, al is het op afstand, maar dat is dus al één van mijn voorwaarden, al is het ook vanwege het belang van mijn lijnen, enkel door alle diertjes op te volgen kan ik weten of een lijn gezond is, lief, sociaal en of een lijn stopgezet moet worden als er teveel problemen of erfelijke problemen in voorkomen. Ook de ouderdom volg ik graag op die de diertjes behalen, om te streven naar lijnen die over het algemeen een mooie leeftijd van 2 jaar ongeveer kunnen behalen.

 

Erg belangrijk vind ik dat nieuwe baasjes zich goed inlezen en veel informatie vragen, ik heb liever dat de mensen me constant overstelpen met vragen, dan dat er niets gevraagd wordt, zeker omdat een groepje campbelli's niet zo eenvoudig is, er komt veel bij kijken.

Ik hou een speciale facebookgroep bij om contact te houden met de baasjes en de hamsters, waar ook veel informatie in staat, ervaringen en vragen van andere mensen, ook zijn er veel personen in mijn groep die gewoon interesse hebben in de Campbelli, zelf een groepje Campbelli's hebben van een andere fokker, of een Campbelli/ Hybride uit de opvang hebben, of andere hamstersoorten. We kunnen elkaars fotootjes en updates volgen, gezellig babbelen, ideetjes uitwisselen, spulletjes verkopen, hulp vragen bij problemen, enz. Het is een gesloten groep, dus je moet eerst lid worden: Kleine Spookjes

 

Verder vraag ik een geschikte huisvesting ( zie hoofdstuk huisvesting), de juiste voeding ( zie hoofdstuk voeding) en vooral, wanneer je om één of andere reden je hele groepje, of enkele diertje(s), moet weg doen, er altijd eerst contact met mij wordt opgenomen, ze mogen altijd terugkomen naar mij, of we zoeken samen naar een oplossing. 

 

 

Wat doen wanneer je je groepje komt halen?

 

Voordat je je groepje komt ophalen wordt er afgesproken met welke bodemoppervlakte er thuis gestart wordt, dat is per groep verschillend, er wordt gestart met de oppervlakte die ze bij de fokker ook hadden, meestal is dat ongeveer 70 x 40 x 40 cm.

Ideaal is wanneer je je verblijf afschermd met een houten plankje of dik stuk karton op de start maat.

Als dat niet mogelijk is, kan je ook starten met een Samla Box of dergelijke Curver Box en starten met een medium, dan een grote en dan je uiteindelijke verblijf. Belangrijk is dat er langzaam te werk gegaan wordt, het volgende schema is hierbij erg handig:

 • Verblijf op afgesproken grootte staat klaar met een dun laagje schoon zaagsel en hooi, beetje wc papier of kapok, geen spullen.
 • Om je hamsters te halen neem je een voldoende ruime vervoersbak mee die leeg is.
 • Je vervoersbak wordt hier gevuld met bodembedekking uit hun verblijf, zodat hun eigen geur mee gaat.
 • Je krijgt van de fokker een beetje eten en stukje groenvoer mee voor de reis.
 • Eenmaal thuis mogen ze, samen met hun vertrouwde bodembedekking, in hun verblijf op de afgesproken maat, in totaal mag er ongeveer 3 à 4 cm bodembedekking in je verblijf liggen, eten liefst gewoon over de bodembedekking strooien, een waterflesje of waterbakje, verder nog even helemaal niets in je verblijf zetten, ook geen verdiepingen gebruiken.
 • Als de eerste dag zonder strubbelingen verloopt, mag je s'avonds het loopwiel erin zetten, goed observeren en als het niet zo goed aanvaard wordt, gewoon weer weghalen en een dag later nog eens proberen.
 • Na een dag of 2 mag je, als alles stabiel gaat, het zandbakje geven, maar ook weer goed observeren hoe dat gaat en anders weghalen en een paar dagen later nogmaals proberen.
 • Als richtlijn zeg ik: om de 10 dagen mag je je verblijf 10 cm vergroten, met een tussenschot is dat heel handig, met Curvers mag je dan een maatje groter gaan geven.
 • Tussen die 10 dagen in mag je, als alles rustig aanvaard wordt, telkens één spulletje erbij doen, dus 10 cm vergroot, na 5 dagen bijv een kurken buis geven, 5 dagen later weer 10 cm vergroten, 5 dagen nadien bijv een tweede loopwiel geven, 5 dagen later weer 10 cm vergroten en zo verder tot ze op hun definitieve grootte zitten met al hun spullen.
 • Door er regelmatig een beetje bodembedekking bij te geven, wordt de dikte langzaam opgebouwd tot de dikte die je wenst, ongeveer 10 tot 12 cm is een mooie definitieve dikte voor Campbelli's.

Over het algemeen vind ik een groep Campbelli's het beste functioneren in een verblijf met een voldoende ruime bodemoppervlakte, 2 loopwielen ( waarvan 1 minstens 25 cm doorsnee moet zijn en de ander niet kleiner dan 20 cm), een grote zandbak die volledig open is, bodembedekking van laagjes zaagsel en hooi afwisselend, tot zo'n 10 à 12 cm, voer over het zaagsel strooien ( voldoende, want te weinig voer kan ruzie geven in de groep), één of enkele kurken buizen, wat knaagmateriaal zoals wilgentakken, brandnetelwortels, paardenbloemwortels,..., eetbare gedroogde plantjes zoals lijnzaadtakjes, gedroogde grassen, gierstsoorten en erg handig is een loopwiel-plateau, liefst ongeveer even hoog als de bodembedekking, dan is het niet echt een verdieping en kunnen ze er gewoon onder graven zonder dat het loopwiel ingegraven wordt. Ook een waterbak zet je liefst hierop, of anders een flessenhouder, net wat je zelf handig vindt.

Niet aan te raden voor groepen zijn;

 • Te volle inrichtingen
 • Te dikke laag bodembedekking
 • Verdiepingen ( uitgezonderd lage loopwielplateaus en iets waar je zandbak op staat)
 • Huisjes met maar één ingang

Het beste is: observeren van je groep, om ze te leren kennen. Elke groep is anders, de één doet moeilijk zodra er nieuwe spullen worden gegeven, de ander niet. De één doet het heel goed op de ene maat, maar niet goed op de andere maat, dit kan kleiner of juist groter zijn.

Campbelli's markeren hun geuren, daarom nooit in één keer een groep in een nieuw ingericht verblijf zetten, dan worden ze gestresseerd en moeten alles opnieuw gaan markeren, wat strijd kan opleveren. 

Verschonen doe je dus best niet volledig, maar maximum een derde van de bodembedekking en liefst hun eigen spulletjes behouden, als je iets nieuws wilt gaan geven, beter tussen 2 verschoonbeurten in geven. 

In het begin kan je het best je hamsters niet uit hun verblijf halen, laat ze wat met rust en ga ze heerlijk bekijken, bellie tv!

Na een tijdje ken je zelf je groepje goed genoeg om te weten wat ze wel en wat ze niet waarderen, ik haal zelf mijn hamsters niet veel uit hun verblijf, dit om de rangorde en de geuren niet te verstoren. Wel wen ik ukken aan oppakken, tandjes nakijken, op wondjes controleren en wegen, zodat ze zich zonder problemen laten hanteren. Eens heel even op schoot nemen dat kan uiteindelijk meestal prima, maar laat ze nooit vrijlopen in een andere ruimte, ren, bal,....Dat verstoord soms het groepsgebeuren. Bij een eventueel dierenarts bezoekje moet je altijd je volledige groepje meenemen, zodat er niet één naar dierenarts ruikt en de anderen niet.

 

Onthoud best dat hamsters geen knuffeldiertjes zijn, al is elk karaktertje weer verschillend, in de eerste plaats zijn het erg vriendelijke en actieve kijkdiertjes, die het echter meestal erg leuk vinden om aandacht te krijgen en op je hand mogen klimmen. Opgepast wel, want door hun snelheid en open karakter is er gevaar op valpartijën; ze zijn nieuwsgierig, niet bang aangelegd, durven veel, maar kunnen geen diepte bepalen. Uit je hand springen of uit hun verblijf springen als dat mogelijk is, is dan soms snel gebeurd en kan fout aflopen.

Respecteer de verschillende karakters in een groep; de één is haantje de voorste, meestal dan ook de groepsleider, de ander is verlegen en blijft liever wat op de achtergrond, de één is lui, de ander hyper, de één komt graag je hand op, de ander weer niet. Forceer dat beter niet, het bepaald namelijk mede hun rangorde.

 

Hopelijk kan bovenstaande tekst en uitleg een beetje een handleiding zijn om een goede start te maken met je nieuwe groepje en bij vragen of problemen zeker niet aarzelen om raad te vragen.

 

 

 

 

 

 

 

©