Strijd in de groep

In iedere groep kan vroeg of laat strijd ontstaan, hier ben je dus best altijd op voorbereid door reserve verblijven in huis te hebben, bijv de Samla bakken van Ikea zijn hier heel handig voor, kunnen heel goed dienen als tijdelijke huisvesting of ziekenboeg en zijn gemakkelijk op te bergen en in elkaar te stapelen.

Wat moet je doen als je ineens merkt dat er strijd is in je groep?

In eerste instantie direct contact opnemen met de fokker van je diertjes, het beste stuur je ook even een filmpje op, dan is er wat meer duidelijkheid. Een beetje piepen, boksen en kibbelen is normaal, zolang het niet heel erg wordt, er duidelijk veel stress is, of wanneer je wondjes opmerkt. Direct gaan scheiden is dan niet nodig, dat is enkel nodig als je diertjes echt bijtend als een bolletje door het verblijf gaan of wanneer de verwondingen erger zijn dan een paar kleine puntjes. Vaak is er een oorzaak:

  • De pubertijd van één of enkele diertjes in de groep is een veel voorkomende oorzaak, gelukkig komt dit met de juiste aanpak meestal weer goed. Op die leeftijd kan het gebeuren dat een jong diertje hoger in rang wilt komen, dat kan tijdelijk wat strijd gaan geven, meestal vooral piepen, boksen en elkaar op de rug gooien. Belangrijk hierbij is dat je  wat spullen uit hun verblijf haalt als de strijd wat te erg wordt, laat enkel de loopwielen staan en de bodembedekking niet te hoog. Als dit niet voldoende helpt, kan je de ruimte best even verkleinen of ze tijdelijk in een Samla bak zetten met z'n allen. Als de rangorde bepaald is, gaat de strijd vanzelf over. Je mag je er verder nooit mee bemoeien, dus het niet gaan opnemen voor een diertje door in te grijpen, ook is het beter om voorlopig de diertjes niet uit hun verblijf te halen, om ze niet te verstoren en hun verblijf niet verschonen, enkel plashoekjes weghalen en loopwielen afspoelen, laat de hamsters er gewoon in terwijl je dit doet. Dit komt voornamelijk voor wanneer er één of enkele diertjes in je groep zo tussen de 3 en de 5 maanden oud zijn. Zodra de rust is terug gekeerd, kan je ze geleidelijkaan weer iets meer ruimte gaan geven en spullen gaan teruggeven, hierbij je groep heel goed observeren om te kijken wat goed gaat en wat niet en daarnaar handelen.
  • Als de strijd niet over gaat, of er komt plots ruzie in een volwassen stabiele groep, dan is er vaak een lichamelijke reden: diabetes, urinewegontsteking, baarmoederontsteking, andere ziekte, zwakte, ouderdom of pijn. Wat je zelf best als eerste doet is een urinetestje afnemen bij alle hamsters, hiervoor gebruik je het beste de Combur 5 of Combur 9 teststrips, die kan je online of bij de apotheek kopen. Dan ga je als volgt te werk; je zet schone bakjes klaar, helemaal leeg en waar de hamster niet uit kan klimmen, je haalt de hamsters slapend uit hun nestje en plaatst ieder diertje apart in een bakje. Dan wacht je tot ze geplast hebben, duurt dat langer dan ongeveer een half uur, dan probeer je het later op de dag nog eens, te lang in het bakje zitten kan namelijk stress geven. Als er een plasje ligt, haal je de stick er met alle kleurplaatjes even door en wacht de tijd af die op de gebruiksaanwijzing staat. Het is handig om op de juiste tijd van aflezen even een foto te maken van de strip naast de afleeskleurtjes, want als de tijd wat verstreken is, kleuren de plaatjes nog door en op de foto kan je het nog even goed nakijken en doorsturen naar de fokker. Afhankelijk van de uitslag kan er duidelijk worden wat er aan de hand is en kan bijv in het geval van een ontsteking de dierenarts gecontacteerd worden, neem dan de foto van de teststrips mee en kan de hamster behandeld worden met antibiotica en pijnstilling. Over het algemeen gaat de strijd in de groep na behandeling en genezing weer helemaal over.
  • Er kan ook in volwassen groepen strijd ontstaan zonder een lichamelijke reden, in dat geval handel je best zoals bij diertjes in de pubertijd, het kan komen door tijdelijke zwakte van een diertje, stress van verhuizing, andere geluiden in huis, teveel kunstlicht en dan vooral plots het licht aandoen terwijl het donker was, nieuwe spulletjes, andere geuren,.....Je groep goed leren kennen door ze veel te observeren is daarom erg belangrijk. 

Het kan helaas gebeuren dat je alles gedaan hebt, maar de strijd blijft of wordt te erg. Dan zit er helaas niets anders op dan je groepje te gaan scheiden. Met een beetje geluk kan je dan bijv je groepje van 4 in twee verdelen, met een beetje pech moeten er diertjes apart zitten. Een Campbelli hoort echter niet in zijn eentje te zitten, dat is zielig en is enkel in zeer uitzonderlijke situaties nodig, wanneer verschillende koppelingen met andere Campbelli's mislukken. Bespreek dit allemaal goed met de fokker, om samen een oplossing te zoeken en soms is het beter om een diertje dat niet meer in je groep past terug te brengen naar de fokker en te laten koppelen met jonge diertjes, die je dan zelf weer kan huisvesten samen, of in overleg bij de fokker laten en evt verhuizen naar een nieuw baasje.

©