Huisvesting

Mijn Campbelli groepen leven in een hamsterkast met een afmeting van 120 x 50 x 50 cm per verblijf; daarin zitten oudere diertjes die hun hele leven lang al bij mij wonen, hier geboren zijn of als uk naar mij gekomen, als vaste bewoners in deze groepen. Ukken die oud genoeg zijn om op geslacht gescheiden te worden komen ook in deze groepen te zitten, om te socialiseren voordat ze mogen verhuizen naar een nieuw baasje, andere fokker of bij mij blijven. Gemiddeld zitten er per groep zo'n 10 diertjes bij elkaar. 

 

 

Afhankelijk van de grootte van de groep en ook van het karakter van de groep is het te adviseren om voor een duo de minimummaat van 80 x 50 cm bodemoppervlakte te kiezen.

Hoe groter de groep, hoe groter het verblijf, echter kan de ene groep heel stabiel zijn in 100 x 50 cm, maar niet in 120 x 50 cm, of juist andersom, daarin zal je advies krijgen van je fokker, zij kent de diertjes heel goed.

 

Behalve de maat van het verblijf, zijn er nog een aantal zaken waar je best rekening mee houdt:

  • Het best kies je een verblijf van glas ( aqua of terra), of van hout.
  • Geen plastic verblijven en plastic spulletjes, uitgezonderd het looprad.
  • Geen traliekooien.
  • Geen hoge verdiepingen.
  • Zorg voor voldoende ventilatie ( roosters in terra en houten verblijf)
  • Voorzie genoeg ruimte om minstens een laag van 10 cm bodembedekking te kunnen geven.
  • Huisjes zijn niet noodzakelijk, maar zorg er best voor dat er meer dan één opening in zit ( zeker bij grotere groepen).
  • Het belangrijkste wat zeker aanwezig moet zijn in het verblijf; looprad van minstens 25 cm doorsnee, als extra mag er evt een saucer of tweede looprad bij staan, die evt iets kleiner is ( 20 cm doorsnee), zandbak met chinchillazand ( voor de vachtverzorging,  rollen ze graag in), dikke laag zaagsel ( plospan of ander ontstoft zaagsel) of andere goed graafbare bodembedekking die niet te stoffig en te fijn mag zijn, nestmateriaal ( wc papier, kapok, cotton confort), flinke pluk hooi, waterflesje of waterbak ( deze laatste op een verdieping, want anders wordt het ondergegraven). Eten mag in een etensbakje gegeven worden, maar persoonlijk strooi ik het liever over het zaagsel, zodat ze, zoals in de natuur, zelf hun voer moeten zoeken en verzamelen.

 

Mijn koppeltjes of enkele fokdiertjes die niet in de grootgroep zitten, bijv omdat ze van een andere fokker komen en al in dit groepje samen zaten, zitten tijdelijk in terrariums van 70 x 40 x 40 cm, in grote Samla boxen en in Multy Duna's.  Die laatsten worden nog vervangen door een tweede hamsterkast die binnenkort gemaakt wordt door mijn man.

Hier is een voorbeeld van één van mijn terra's, belangrijk is om te zorgen dat er geen zware spullen gewoon bovenop het zaagsel komen te staan, de hamsters kunnen zich eronder gaan graven, met alle gevolgen van dien. Voorzie dus altijd pootjes, verdiepingen of stenen om iets zwaars te kunnen dragen of om te voorkomen dat het looprad onder gegraven wordt.

 

Je ziet dat een verblijf zoals deze, 70 x 40 x 40 cm, te klein is om mooi te kunnen inrichten en ook nog voldoende loop- en graafruimte kan geven.

Hier is hetzelfde verblijf verder aangekleed met zaagsel, hooi, chinchillazand, kapok, wc papier, eetbare gedroogde plantjes, gedroogde bloesems, knabbelhout, eten en drinken.

De holletjes hebben ze zelf gemaakt, daar kunnen ze zich goed mee amuseren.

©