Verzorging

De verzorging van de Campbelli neemt wat meer tijd in beslag dan andere hamstersoorten, vooral wat betreft het groepsgebeuren.

Hou hier dus zeker rekening mee, want er is enige kennis vereist over het groepsgebeuren, lees dus zeker dat hoofdstuk op deze website heel goed door, voordat je een groepje wilt aanschaffen.

De grootste tijd gaat naar de observatie, zet je Campbelli's dus in je nabijheid, de woonkamer is het meest ideaal, of een andere plek in huis waar je veel aanwezig bent. 

Een slaapkamer kan ook, maar realiseer je dat een groepje Campbelli's erg luidruchtig kan zijn, hun sociale leven tegenover soortgenoten gaat vaak gepaard met een hoop piepgeluidjes.

 

Verder is het dagelijks voer geven, gemiddelde hoeveelheid is een koffielepeltje Clamazis Campbell Mix per hamster per dag, liefst over de bodembedekking heen strooien. Dit is een gemiddelde, om te weten te komen hoeveel je groepje precies nodig heeft, moet je ze, zeker in het begin, regelmatig eens wegen, om te kijken of ze niet te weinig of teveel krijgen, net als bij mensen heeft de één nu eenmaal meer of minder eten nodig dan de ander. In een groep is dit niet altijd gemakkelijk, daarom is het zeker handiger om het voer uit te strooien, zodat elke hamster evenveel voer kan zoeken.

Dagelijks moet ook het water ververst worden, in een drinkflesje of een stevig drinkbakje, wat groenvoer mag alle dagen, mag ook iets minder, om de dag of zo'n 3 maal per week. Hou daar best wel wat regelmaat in, dus niet altijd 3x per week en dan ineens elke dag, voor de vitaminen is afwisseling wel belangrijk, bijv de ene keer broccolli, dan veldsla, dan witloof, op warme dagen wordt een fris stukje komkommer erg geappreciëerd. 

Regelmatig de plashoekjes verschonen, hoe vaak is afhankelijk van de grootte van de groep en hoeveel ze plassen, heb je een diabeetje, dan zie je erg snel natte plekken en moet je vaker verschonen, sommigen plassen netjes in vaste hoeken of zelfs in hun zandbakje, maar sommigen plassen ook graag overal en in hun loopradjes, dan heb je iets meer werk uiteraard om dat schoon te maken.

 

Door mij worden de ukken al veel opgepakt vanaf ze ongeveer 2 weken oud zijn, ze zullen dan ook handtam verhuizen, maar het is wel noodzakelijk om dat thuis verder te zetten eenmaal ze goed gewend zijn bij hun nieuwe baasje. 

Het is erg belangrijk dat je hamster hanteerbaar is, zodat je je diertje regelmatig kan controleren op evt wondjes, de geurklier bij de mannetjes nakijken, de nageltjes kunnen knippen en de tandjes nakijken. Als je regelmatig je hamster vastneemt, kan je er het beste een gewoonte van maken om dit allemaal even na te kijken.

 

Gelukkig zijn de meeste Campbelli's hier enorm aanhankelijk en mensgericht en is het juist een plezier om ze aandacht te geven, al zijn het meestal geen stilzittende knuffeltjes, het blijven hamsters, die zeer actief zijn en liever over je schoot lopen, over je armen naar je schouder klimmen en over de bank heen rennen, dan dat je ze rustig in je hand kan aaien.

 

Pas wel op dat je het groepsleven niet verstoord; Campbelli's gaan vooral af op de groepsgeuren, alles in hun verblijf wordt gemarkeerd door hun geurklier. Om die reden geef je ze best geen vrijloop in een ren of in huis, de vertrouwde geuren veranderen dan en dat kan strijd gaan geven in de groep. Ik haal de volwassen diertjes niet zomaar uit hun verblijf, ze lopen wel eens mijn hand en arm op of ik geef ze iets lekkers uit de hand, maar alles altijd in hun verblijf, om de groepsgeuren niet te veranderen. 

Als je niet anders kan, zoals bijv een dierenartsbezoek, neem dan de volledige groep mee, zodat ze allemaal naar dierenarts gaan ruiken.

©